maanantai 10. syyskuuta 2018

Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt... Mustavuori eli lähiöhelvetti itä-Helsingissä

In the deep woods of Hellsinki, in black and white photography on September 2018. In hoodz and suburbs of Helsinki, there is wonderful small forests and mountains, ruins, and legends... Gothic travels... Mustavuoren luonnonsuojelualue ja Mustavuoren linnavuori. Lähiöhelvetti -häsä on ironinen vastaus sille, että kaikki Hesan lähiöt olisivat betonia ja helvettiä. Jos tämä kaunis ja maaginen metsä on helvetti, niin toivotan Vergeliuksen tervetulleeksi. Mutta valom kera! Elomme keskitiellä... Tai " Elomme vaelluksen keskitiessä ma harhaelin synkkää metsämaata polulta oikealta poikenneena... " tai Eino Leinon suomennuksen mukaan:  " Elomme vaelluksen keskitiessä ma harhaelin synkkää metsämaata polulta oikealta poikenneena. " wiki tuo Danten jumalainen näytelmä - varsinainen matkakertomus... joka on minulla useana eri versiona, kuvitettunakin, ja Gustave Doren kuvittamana... " Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää " lauseen lisäksi voi myös muistaa Pandoran lippaan... Tuonen lehto, öinen lehto....                                   

Helsinki on täynnä ihania, virkistäviä ja goottilaisia, kauhuromanttisia paikkoja, jossa reippailla, valokuvata, leikkiä Game of Thronesia tai LOTRata. Lähiömatkailu on lähimatkailua, tarvittaessa bussilipulla, mutta nämä matkakohteet ovat auki 24 h. Kantsii olla järkevät kengät, vettä, toimivat puhelimet ja kamerat, intomieltä... Stendhalin syndroomakin tuli, ja mikäs siinä, olla haltioissaan metsässä. Tuolloin 07.09.2018 metsässä kuului Blair Witch -ääniä, ja sepäs sattui kun oltiin Mustavuorella. Tuo Blair Witch -viideomatsku löytyi niin ikään Black Hills -metsästä Marylandista... Metsässä ei kantsi saada kuin vain Stendhalin syndroomaa. Senkin sain, ja hyvät kuvat... Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt... Nimittäin ei yhtään hirvikärpästä! By Satu Ylavaara Photography 2018:


Kun luonto kostaa, kun metsä vastaa... Kaatuneiden puiden juuret harivat ilmaa noidan käsinä, mikä lisää tunnelmaa, varsinkin kun kuulee Blair Witch -ääniä... Suojellussa metsässä ja linnoituksilla voi samoilla myös vain virkistyen karussa ja kauniissa ympäristössä. Tässä kuitenkin selkeää Tim Burton -estetiikkaa...







 © Satu Ylavaara Photography 2018

Infoa PDF:stä osoitteessa hell.fi teksti: Eero Haapanen:   " Linnoitusaarteita
Mustavuori on Helsingin parhaimmin säilynyt ensimmäisen maailmansodan linnoituskokonai
suus. Kallion laella on kivettyjä tykkiteitä ja puustoa kasvavia taisteluhautoja. Linnoitustyöt ovat jääneet kesken, ja kivisirpalekasoja on siellä täällä. Kallion laella on suurin, kolmekymmentä metriä pitkä luola, oikeastaan tunneli, jolla on kaksi suuaukkoa. Länsirinteessä on vierekkäin kaksi muuta kallioon koverrettua luolaa. Niiden luota ylös vuoren laelle johtaa kallioon louhittu seitsemän metriä syvä henkeäsalpaavan ahdas rotko, jonka leveys on paikoin vain vähän toista metriä. Rakennelmat ovat muinaismuistolain suojelemia, ja Mustavuori kuuluukin valtakunnallisesti arvokkaisiin rakennetun ympäristön kohteisiin.
Varsinaista asutusta Mustavuorella ei ole ollut, mutta juoksuhaudoissa oli metsien miesten majakylä
2000-luvun alkuun asti. Mustavuoren itäreunalla on ollut kalkkikivilouhos jo 1700-luvulla. Kaakkoiskulmalla oleva louhoskuoppa on täyttynyt vedellä ja muodostunut lammeksi.
Rotkomaisten linnoitteiden lähellä tulee liikkua varovaisesti. Taskulampusta on iloa luolien katsomisessa. Luolien pohjalla on toisinaan vesilammikoita. "


Tuo texti löytyy PDF:nä myös tästä tviitistäni, sisältää myös kartan:


Lisää infoa Vuosaari.fi: Mustavuoren luontopolku Vuosaarelaiset luonnontieteilijät Matti Tikkanen ja Pasi Heikkilä ovat tehneet kattavan ja kuvitetun Mustavuoren luontopolku -esitteen, jonka avulla Mustavuoren monipuolinen ja arvokas luontoympäristö avautuu aivan uudella tavalla myös paikan ennestään tuntevalle ulkoilijalle. Mustavuoripolku on luettavissa ja tulostettavissa karttoineen pdf-tiedostona tekijöiden luvalla Vuosaari.fi-sivustolla:  Mustavuoren alueen kehittäminen virkistyskohteena.

Ja näin pysyt kartalla: Mustavuoren linnoitusalue:


Ja näin pysyt kartalla: Mustavuoren luonnonsuojelualue:


Mustavuori-tviittini:





Mustavuori-instagramini:
instassa myös viideoklippejä:



© Satu Ylavaara Photography 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.